Hrvatska spremna za požarnu sezonu

Danas je u Državnoj vatrogasnoj školi Hrvatske vatrogasne zajednice održana konferencija za medije s temom „Spremnost sustava za požarnu sezonu 2021.“

Na konferenciji su sudjelovali Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, predstavnik Ravnateljstva policije Predrag Brkopac, pomoćnik načelnika Sektora općeg kriminaliteta i međunarodne suradnje, Krešimir Žagar, direktor sektora za šumarstvo i Lovro Kalin iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze. Sve prisutne je pozdravio glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković te je predstavio glavne zadatke koje je Hrvatska vatrogasna zajednica odradila u sklopu priprema za ovu požarnu sezonu, a sukladno “Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku”. Programom su integrirane sve aktivnosti subjekata (ministarstva, javne ustanove, vatrogasne postrojbe, udruge) u cilju učinkovitijeg djelovanja pri gašenju požara na otvorenom prostoru. Tucaković je upoznao prisutne s promjenama u sustavu, odnosno ustrojavanju Hrvatske vatrogasne zajednice kao državne upravne organizacije.

„Hrvatsko vatrogastvo raspolaže sa 2.641 profesionalnim vatrogascem u 76 javnih vatrogasnih postrojbi te 64.456 dobrovoljnih vatrogasaca, od kojih je 21.912 operativnih u 1845 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Ovim snagama su na raspolaganju 3.116 vatrogasnih vozila prosječne starosti 23,58 godina“, rekao je Tucaković.

Kao snage za gašenje požara stacionirane na priobalju naveo je 1.120 profesionalnih vatrogasaca u JVP priobalnih županija, 5.000 dobrovoljnih vatrogasaca iz priobalnih županija, 46 vatrogasaca pripadnika Državne vatrogasne intervencijske postrojbe  HVZ-a, 101 vatrogasac sa 13 vozila iz kontinentalnog dijela RH dislociranih na 10 mjesta (u jednoj smjeni) te do 1.000 sezonskih vatrogasaca (članovi DVD-a s priobalja). Uz vatrogasce za djelovanje na požarima je spremno do 200 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH (kopnene, zrakoplovne i pomorske snage), snage interventne i temeljne policije te interventni tim za spašavanje DVIP, HGSS, Hitna pomoć.

Brigadni general Ivan Turkalj istaknuo je da i ove godine MORH aktivno sudjeluje u požarnoj sezoni. Naglasio je da će vatrogascima iz zraka potporu pružati zračne protupožarne snage, pet kanadera te još jedan koji je na remontu. Isto tako, na raspolaganju je i šest Air tractora 802 kao i jedan helikopter Mi-8 MTV-1. U slučaju potrebe angažirat će se i Hrvatska ratna mornarica sa po jednim desantnim brodom minopolagačem i desantnim jurišnim brodom te 2 gumene brodice.
U zadacima izviđanja i dalje će na raspolaganju biti sustav besposadnih letjelica – izvidnički tim za rano otkrivanje požara i nadzor požarišta.
Isto tako, od 1. lipnja do 30. rujna iz sustava Ministarstva unutarnjih poslova bit će na raspolaganju i jedan helikopter za izviđanje iz zraka.

Ulaganje u vatrogastvo

Ove godine je za djelovanje vatrogasaca planirano 25.000.000,00 kn iz sredstava HVZ-a te 104.065.000,00 kn iz sredstava MORH-a (prvenstveno za protupožarne zrakoplove).
Od izravnih ulaganja u vatrogasnu opremu istaknuta je nabavka vatrogasnih vozila, u okviru Projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“ u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020., koji vodi Ministarstvo unutarnjih poslova. U tri je navrata ove godine podijeljeno već 52 od ukupno 94 interventnih vatrogasnih vozila, s tim da će sva vatrogasna vozila iz tog programa biti podijeljena do kraja srpnja 2021. godine.

Temeljem Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice te Programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu Hrvatska vatrogasna zajednica iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma nabavlja za vatrogasne organizacije ukupno 75 kombiniranih i 58 Pick-up vozila. 75 vatrogasnih kombi-vozila i 17 vatrogasnih pick-up vozila je već podijeljeno, dok će preostalih 41 pick-up vozila biti podijeljeno s početkom ljeta 2021. godine.

Provođenje preventivnih aktivnosti
Tucaković je istaknuo da se provodi i niz promidžbenih aktivnosti, kroz prikazivanje promidžbenih spotova, postavljanje plakata s upozorenjima kojima je cilj osvijestiti građane o mogućim opasnostima od požara. Ovom prigodom zapovjednik se zahvalio i medijima što podržavaju preventivne kampanje i na taj način doprinose zaštiti od požara.

Zapovjednik Tucaković dodao je da je početak glavnog napora požarne sezone odgođen do najmanje 20. lipnja te da je početak rada Vatrogasnog operativnog središta HVZ-a u sklopu Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u Divljama planiran 21. lipnja 2021. godine. Početak redovite dislokacije vatrogasnih snaga planira se provoditi od 24. lipnja.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut iznio je pregled aktivnosti kojima se bavi Ministarstvo unutarnjih poslova te zaključio da je sustav spreman za ovu požarnu sezonu.

Direktor Sekora za šumarstvo Krešimir Žagar iznio je aktivnosti Hrvatskih šuma u provođenju preventivnih mjera zaštite šuma od požara. Naveo je da se aktivno radi na održavanju postojećih protupožarnih prosjeka kao i izradi novih. Uspostavljaju se motrilačke službe gdje je preko 500 ljudi angažirano u danonoćnom motrenju šume.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju da će vremenska prognoza u ovogodišnjoj požarnoj sezoni biti relativno nepovoljna te da je DHMZ sa svim informacijama, posebice indeksima opasnostima od požara, potrebnim vatrogascima na terenu, spremna za početak požarne sezone.